Kokomo Vrijhaven
Apto Architects ontwikkelt, financiert en bouwt een volledig circulaire voorziening op Baaibuurt Oost, als invulling van hun voorstel aan de gemeente Amsterdam voor een periode van tien jaar. Het doel: een levendige en verbonden plek creëren met ruimte voor bijzondere food- en hospitalityconcepten, samenwerkingen tussen start-ups, werkplekken, evenals studie- en sociale activiteiten.
Kokomo wordt gerealiseerd met een hoge ambitie op het gebied van circulariteit en inclusiviteit. Materialen zijn geoogst uit gesloopte projecten in de regio. De houten kolommen zijn van lokaal gekweekt hout, de ramen afkomstig uit een nabijgelegen kantoorgebouw. De eiken plafondpanelen waren ooit de vloer van de bestuurskamer van het ING-hoofdkantoor ‘het Zandkasteel’. De CLT-vloerdelen komen uit een lokale school en de bar is gemaakt van een voormalige bowlingbaan. Beplanting is in overleg met ecologen zorgvuldig geselecteerd, net als nestkasten voor vogels, schuilplekken voor insecten en verblijfplaatsen voor vleermuizen. Na tien jaar krijgen de meeste materialen – die in eigendom blijven van de aannemer – een derde leven.
De grootste uitdaging lag in de omgevingsvergunning: hoe specificeer je materialen die je pas later lokaal gaat oogsten? De oplossing was een overtuigende technische en esthetische richting presenteren.
Een eiland op een eiland
Kokomo is een vrije haven midden in het dagelijks leven – een plek om te ontspannen en waar ieder zijn eigen avontuur kan kiezen. Het concept van een denkbeeldig eiland biedt ruimte aan mensen van verschillende generaties, culturen en achtergronden om een nieuw thuis te vinden, nieuwe smaken te ontdekken en verrassende ideeën te delen. Kokomo opende in het voorjaar van 2024.
Het masterplan bestaat uit een ‘eiland’ met drie paviljoens in een landschappelijke omgeving, die ruimtes en ervaringen met elkaar verbinden. In het hart van het ontwerp staat een restaurant, want eten verbindt. Met lokale en seizoensgebonden producten kunnen bewoners hier samen koken, eten en genieten. In het omliggende landschap is ruimte voor innovatie, educatie en paviljoens voor wijkinitiatieven.
Op basis van de visie en opdracht van de gemeente heeft Apto Architects het concept in co-creatie met het projectteam ontwikkeld, door middel van workshops en inspiratiesessies. Voor de realisatie is samengewerkt met Dynamo, een maatschappelijke organisatie in de buurt die verbinding legt met bewoners en bestaande netwerken activeert.
Mensen verbinden
Het concept is gericht op het verbinden van mensen – op een leuke, duurzame en vernieuwende manier. Door gevarieerd programma-aanbod en samenwerking met verschillende partners is er niet alleen in de zomer iets te doen, maar het hele jaar door. Om duurzame relaties met mensen op te bouwen, gelooft APTO dat betrokkenheid essentieel is. Daarom wordt het programma altijd gevoed door buurtinitiatieven.
Met terugkerende activiteiten en evenementen wordt iedereen uitgenodigd om samen op avontuur te gaan. Denk aan een jaarlijkse opening van de ‘Oogsttuin’, een vintage vlooienmarkt of versmarkten waar buurtbewoners hun eigen ‘thuiskeuken’ kunnen delen. Kokomo wordt een plek waar de diversiteit van de stad én haar wijken gevierd wordt.
Monument van het heden
Hergebruik van materialen betekent dat je hun verleden meeneemt. De geschiedenis, de verhalen, wat zich ooit tussen deze muren heeft afgespeeld. Zo geeft hergebruik een verleden aan een nieuw gebouw – karakter en authenticiteit, nog voordat het in gebruik is. Het maakt van een nieuwbouwproject een monument van het heden.
Oplevering | 2024 |
Opdrachtgever | Kokomo Hospitality BV Dyanamo |
Constructeur | IRG Groep / Lorin Brasser |
Bouwkunding aannemer | Lorin Brasser & Willem van Doorn |
Fotograaf | Jules Reijnders Studio, Max Hart Nibbrig |